Stevia kérdések, cukorbetegek
Stevioside kérdések, édesítő

 

 

Sztevia főoldal, sztívia

Sztevia története, édesítőszer

Stevia előnyök, stevia növény

Sztevia termékismertető, stevia termékek

Sztívia rendelés, édesítő

 

 

Sztívia képek, Stevia Rebaudiana

Sztevia linkek

Sztívia receptek, stevioside, stevia levél

Stevia termesztés, Stevia Rebaudiana

Stevia kérdések, stevioside kérdések

 

Stevia bolt, stevia termékek, stevia por, stevia szirup

 

 

 

Az Európai Bizottság döntése a steviol-glycoside-okról (PDF)

 

 

 

Gyakori kérdések a Steviával kapcsolatban

 

1. Mi az a Stevia?

 

A Stevia Rebaudiana a fészkesek családjába tartozó, szubtrópusi, közel fél méter magas, bokros növekedésű, évelő növény, Paraguay-ban és Brazília egyes részein őshonos. Bár a Földön több mint 250 Stevia faj ismert, csak ez az egy tartalmaz úgynevezett steviol glükozidokat, melyek a növény extrém édes ízéért felelősek.

 

2. Biztonságos a Stevia?

 

Számtalan kísérlet bizonyítja, hogy a Sztevia illetve a benne található többféle steviol glikozid mint édesítőszer, abszolút biztonságos /Boeck-Haebicch,1992/.

Chan et.al./2000/ által elvégzett kísérletben az önkéntes kísérleti alanyoknál 1 éven keresztül napi háromszor 250 mg stevioside fogyasztása nem változtatta meg a a vér biokémiai összetételét.

A JECFA 1999-es állásfoglalása szerint a Stevia orális bevitele nem okoz toxikus elváltozást. Állatkísérletek bizonyították, hogy napi 1100mg/testsúlykilogramm bevitele a patkányok szervezetében nem mutatott elváltozásokat. Ezt a megállapítást a WHO is igazolja, elfogadta. Bizonyított továbbá, hogy a steviosidot világszerte régóta használják, Paraguay-ban 500 éve, Japánban több, mint 35 éve, Dél-Koreában 16 éve, Brazíliában 13 éve, Kínában 12 éve, az USA-ban hosszú idő után 1995-ben kapta meg az étrend-kiegészítő státuszt. Egészségkárosító hatást egyik országban sem észleltek. A Steviából kinyert szteviol-glikozid kivonat édesítőszerként történő felhasználását az Európai Unióban hosszú várakozás után 2011 decemberében engedélyezték.

 

3. Mi az a stevioside?

 

A Stevia növényben legnagyobb mennyiségben(8-15%) található steviol glikozid.

Gyakran azonban a növényből kivont többféle steviol glikozidot tartalmazó kivonatot is egyszerűen csak stevioside-nak nevezik.

 

4. Mennyi kalóriát tartalmaz a Stevia?

 

A Stevia édes ízéért felelős stevioside kb. 300-szor édesebb a cukornál, ezáltal csekély mennyiséget kell csak bevinni belőle a szervezetbe. Az elfogyasztott stevioside nem szívódik fel a bélfalon keresztül és az emésztőenzimek sem képesek lebontani. A vastagbélben található baktériumok azonban a stevioside molekulákat képesek steviollá és cukormolekulákká bontani. Ez azt jelenti, hogy ha a napi cukorbevitelünket teljes mértékben stevioside-dal helyettesítjük (131gr cukor/nap EU átlag), akkor az kb. 430 mg stevioside elfogyasztásának felel meg naponta, amiből a vastagbélben 240 mg glukóz keletkezik. Ennek a mennyiségnek kb. 1/3-át a bélbaktériumok lebontják, 1/3 rész kiürül a szervezetből és kb. 1/3 rész szívódik fel a bélfalon keresztűl (80 mg = 0,08 gr). Ez a glukóz mennyiség 0,3 kcal-nak felel meg naponta, ami gyakorlatilag elhanyagolható.

 

5. Mennyi az ajánlott napi stevioside bevitel?

 

A biztonságos napi bevitelt (acceptable daily intake=ADI) 7,9mg/testsúlykg.-ban határozták meg /Xili et.al. ,1992/, annak ellenére, hogy számos kutatás ennek sokszorosát is 100%-osan biztonságosnak ítélte.

De még ezzel a 7,9mg-os értékkel számolva is egy 65 kg-os ember esetén a napi biztonságos bevitel 7,9 mg x 65 = 513 mg, ami még így is magasabb, mint a napi átlag cukorbevitelnek /131 gr. EU.átl./ megfelelő kb.430 mg stevioside szükséglet.

 

6. Milyen hatással van a Stevia a vérnyomásra?

 

Chan et.al. 2000-ben elvégzett kisérletében 60 magas vérnyomásban szenvedő önkéntes napi háromszor 250 mg. stevioside-ot fogyasztott egy éven keresztül. Három hónap elteltével a szisztolés és a diasztolés vérnyomásban is szignifikáns csökkenés volt tapasztalható, ami a kísérlet végéig megmaradt. Az alanyok vérképe a kísérlet során nem változott meg. A tanulmány szerzői megállapították, hogy a stevioside kiváló alternatíva/kigészítő lehet magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésében. A vizsgált csoportban az átlagos vérnyomás 166/102 volt a kísérlet kezdetén, a kísérlet végére ez az érték 153/90-re változott, míg a placebo csoportban nem volt szignifikáns változás.

 

7. A Steviát a PKU(Fenilketonuria)-ban szenvedők fogyaszthatják-e?

 

Igen, biztonságosan fogyaszthatják, mivel a Stevia ill. a stevioside kémiai összetétele(diterpeneglycoside) teljesen eltérő az aszpartamétól.

 

8. Cukorbetegek fogyaszthatják-e?

 

A Stevia(stevioside) fogyasztása egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet, így cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják. Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy rendszeres fogyasztása 2-es típusú cukorbetegség esetén a vércukorszint szignifikáns csökkenését eredményezi.

 

9. Igaz, hogy a stevia a férfi-nemzőképességre negatív hatást gyakorol?

 

Nem. Számos kísérlet bizonyítja, hogy a Stevia nem befolyásolja a férfi nemzőképességet. Siotsu által 1996-ban elvégzett átfogó kísérlet - melyet többféle állaton is elvégzett - azt mutatja, hogy a stevioside fogyasztása a vizsgált állatok kondicióján semmit nem változtatott, vízfelvételük, testsúlyuk, szaporulatuk, utódaik súlya, stb. mindvégig változatlan maradt.

Wahrend Melis /1999./ extrém nagy mennyiségű Stevioside bevitele esetén valószínűsítette a nemzőképességre gyakorolt negatív hatást, míg Oliveira-Filho et al. (1989) ugyanilyen extrém mennyiségeknél sem talált összefüggést a nemzőképesség és a stevioside fogyasztás között. Warend Melis egyébként 5.3 gr. steviosid/ testsúlykilogramm bevitellel dolgozott, ez a mennyiség egy 65 kg-os embernél 344g stevioside naponta, ami kb. 100kg cukornak felelne meg naponta.

 

10. Mi a különbség a Stevia és más édesítők között?

 

A Stevia 100%-ban természetes, míg az édesítők jelentős része mesterséges úton előállított. A Stevia növény leveleiből kivont stevioside gyakorlatilag nulla kalóriát tartalmaz, nem emeli meg a vércukorszintet, nem tartalmaz semmilyen adalékot. A Stevia -egyes édesítőkkel szemben- stabil marad magas hőmérsékleten is, így alkalmas sütés/főzéshez is. Klinikai tesztek kimutatták, hogy a Steviának egészségügyi szempontból is számos jótékony hatása van, ami más édesítőszerekről általában nem mondható el.

 

11. A Stevia helyettesítheti táplálkozásunkban a cukrot?

 

Megállapíthatjuk, hogy az élelmiszeripar manapság rengeteg hozzáadott cukorral dolgozik, ami gyakorlatilag felesleges kalóriabevitelt jelent, ételeinknek mindössze élvezeti értékét növeli. Lehetőség szerint kerüljük az ilyen élelmiszereket, helyette együnk sok zöldséget/gyümölcsöt, ezek maximálisan fedezik szervezetünk cukorigényét. Ha mégis édes ízre vágyunk, akkor a Stevia nagyszerű helyettesítője lehet a cukornak, mivel sokkal édesebb is annál és a túlzott cukorfogyasztás káros következményeivel sem kell számolnunk.

 

12. Használható a Stevia ill. a stevioside sütésre/főzésre?

 

Igen. A stevioside olvadáspontja 198 Celsius fok, azonban ezen a hőmérsékleten sem bomlik el vagy barnul meg, az általános sütési/főzési körülmények között teljesen stabil marad. Összetétele különböző PH-viszonyok között sem változik, így tejtermékek ill. savas gyümölcsök(eper, narancs, citrom, ananász) édesítésére is tökéletesen alkalmas.

 

13. A Stevioside 95% esetén mi a maradék 5%?

 

A maradék 5%-ot a Stevia növény leveleinek természetes összetevői alkotják, melyeket a kivonási eljárás során nem távolítottak el.

 

14. Hogyan tudok magamnak Stevia kivonatot csinálni?

 

24 órára áztassuk be a Stevia leveleit tiszta alkoholba, majd szűrjük le és hígitsuk megfelelő mennyiségű vizzel! A maradék alkoholtartalmat eltávolíthatjuk lassú melegítéssel(nem forralásssal)!

Készíthetünk vizes oldatot is, de ebben az esetben a kivonat nem lesz olyan édes, mint alkoholos eljárás esetén!

Mindkét eljárásnál lefőzhetjük a kivonatot, így sűrű Stevia szirupot kapunk!