Stevia receptek
Ezen az oldalon Stevia
felhasználásával készült ételek/italok receptjeit olvashatja.
Várjuk az Ön recept
ötleteit is a steviainfo@freemail.hu
email címre!
Hasznos tudnivalók:
A
Stevia kivonatokat szinte minden étel/ital elkészítéséhez lehet
használni - italokhoz, turmixokhoz, süteményekhez, salátákhoz,
főzelékekhez, pudingokhoz, tortákhoz.
A Stevia kivonatok íze
valamelyest eltér a cukor illetve a méz ízétől, de megfelelő adagolás
mellet ez a különbség nem észrevehető.
Egy evőkanál cukornak egy fél csipet Stevia por felel meg; 1-2 szem
Stevia tabletta egy kockacukor mennyiségét helyettesíti; 1-2 csepp
Stevioside folyadék kb. 1 kockacukornak felel meg. A megfelelő
arányokat érdemes kitapasztalni és tartani, mert így kellemes, édes ízt
kapunk. Túladagolás esetén azonban az étel/ital kesernyéssé válhat.
Sütéshez, főzéshez érdemes az áttetsző Stevia szirupot (Stevioside
folyadék) vagy a Stevia port használni.
Sütemények készítésekor a Stevia nem lép reakcióba, mint a cukor.
Amikor Steviát használ, adjon a sütemény receptjéhez egy késhegynyi
szódabikarbónát (a sütőpor mellé), így a sütemény ugyanúgy fel fog
jönni, mintha cukrot használt volna.
A Stevia sütéskor nem barnul és nem karamellizálódik úgy mint a cukor,
ezért ha olyan süteményt süt, ahol ez fontos, ott nem árt egy kis
cukrot/mézet is használni.
Hő hatására a Stevia nem bomlik le, mint a mesterséges édesítőszerek,
hanem megtartja kellemes, édes ízét.
1.
Túrógombóc
"vagy amit
akartok"
Hozzávalók:
50dkg sovány száraz túró
3 evőkanál tönkölydara
2 evőkanál tönkölyliszt
(a túró állagától függően ez lehet több vagy kevesebb)
5dkg vaj vagy 8dkg
margarin
2db tojás
1/2 csomag vaníliás
pudingpor
ízlés szerint még:
reszelt citromhéj, vanília extraktum, csipet só
40-45 csepp stevioside
folyadék
Elkészítés:
- a túrót szitán áttörni
- a tojások fehérjét
csipet sóval kemény habbá verni
- a vajat illetve a
margarint a 2 tojás sárgájával kikeverni, közben hozzáadni a vanília és
Stevia cseppeket
A
sárgájával kikevert vajat(margarint) hozzákeverni a túrohoz, majd
hozzáadni a citromhéjat, a darát, a lisztet, pudingport, végül
gyengéden a tojáshabot. Állni hagyjuk kb. 15-20percet, közben kevés
sóval vizet forralunk és 1 próbagombócot főzünk. (Ha a massza lágy,
akkor még lisztet adunk hozzá, ha kemény, akkor kevés sovány tejfölt).
Amennyiben úgy látjuk, hogy minden megfelel, akkor tojás nagyságú
gombócokat készítünk (én a magam részérő jobban szeretem hatalmas
galuska formában kiszaggatni) és a forrásban lévő vízben kifőzzük.
Ki-ki ízlés szerint (diétás) morzsát, őrölt diót tehet rá.
"vagy amit
akartok":
Ebből a masszából teljes
csomag pudingporral és egy csomag sütőporral remek túrótortát lehet
sütni.
2. Vanília
fagylalt
Hozzávalók (8 adag):
1 mokkáskanál Stevioside por
3,6 dl tej
1 csipet só
1,2 dl tejszín
4,8 dl sűrített tej
1,5 evőkanál vanília aroma
Elkészítés:
Egy közepes méretű lábasban folyamatos kevergetés közben forraljuk fel
a tejet! Lassan adagoljuk hozzá a stevia port és addig keverjük, amíg
teljesen fel nem oldódik! Vegyük le a a lábast a tűzről és adjuk hozzá
a sót, tejszínt, sűrített tejet és a vaníliát! Keverjük össze, takarjuk
le és tegyük hűtőszekrénybe! Miután lehűlt, tegyük a fagyasztóba!
Tápértéke adagonként:
Energia:
167 kcal
Zsír:
15,5 gr
Koleszterin: 56 mg
Szénhidrát: 4,9 gr
Fehérje:
3gr
3. Stevia kivonat készítése
Stevia leveléből
Hozzávalók:
2dl víz
20-25gr Stevia levél
Forraljuk
fel a vizet, adjuk hozzá a Stevia leveleket és két percig forraljuk.
Ezután szűrjük le, majd forró vízben kifőzött üvegcsébe töltsük. Az így
elkészített Stevia oldat hűtőszekrényben 6 hónapig eltarható.
4. Banános muffin
(forrás: http://bioblog.blogter.hu/)
Fogyókúrázóknak
is ajánlott, mert csak 110 kcal egy darab (ha 12 db-ot csinálunk a
megadott hozzávalókból), és nem kell hozzá zsiradékot adni. Ja,
természetesen finomított cukrot sem tartalmaz. Nézzük csak:
Hozzávalók:
3/4 pohár fehér liszt (kb.100g)
3/4 pohár teljes kiőrlésű liszt
2 kk. szódabikarbóna
csipet tengeri só
3 evőkanál őrölt lenmag (kb. 25g)
1/2 kk. stevia
Ezeket összekeverni egy tálban.
A következőket egy másik tálban külön, és a végén a lisztes tálhoz
hozzákeverni
egy kanállal:
2 érett banán, jól összetörve villával
2 tojás
2 evőkanál árpamaláta (bioboltokban kapható), vagy 1 evőkanál
finomítatlan nádcukor
1/2 pohár (125 ml) rizstej vagy mandulatej
Amíg ezeket előkészítjük és kevergetjük, a sütő melegszik (legjobb
azzal kezdeni, hogy bekapcsoljuk a sütőt kb. 200 fokra). A muffinsütő
formát/tepsit kiolajozzuk, vagy direkt erre a célra kapható papírral
kibéleljük (ha nincs spéci tepsi, a papírok is jók egy normál tepsibe
beállítva), majd 3/4 részig megtöltjük a tésztával.
Kb. 20 percig sül, nekem néha 15 is elég. Egy hústűvel meg lehet nézni,
hogy készen van-e, ha már gyanúsan feljött és pirulgat, ha tisztán
húzod ki a sütiből a hústűt, akkor OK.
Jó étvágyat!
5. Vaníliás süti
(Küldte: Novák Judit)
Hozzávalók:
25 dkg rozsliszt
20 dkg margarin
1 lapos mokkáskanál stevia por (20gr-os (fehér színű) fajtából), aki
édesen szereti közben kóstolgassa meg.
1 késhegynyi őrölt vanília
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 sütőpor
10 dkg dió, mandula vagy mogyoró
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, ceruzavékony hengereket (5 cm hosszú) kell
belőle kialakítani. Olívaolajjal kikent tepsiben megsütjük.
A tésztát lehet laposra nyújtani és formákra szaggatni, majd sütést
követően aprósüteményként, vagy különféle gyümölcskrémekkel leöntve
tálalni.
6. Forró csoki
Hozzávalók:
3 evőkanál kakaó por
1/3 mokkáskanál stevia por (stevioside)
1-1,25 liter tej
2 evőkanál méz
1 mokkáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
Keverjük össze a kakaó
port és a stevia port egy lábasban. Adjunk hozzá 1dl tejet és keverjük
addig, amíg krémes állagú nem lesz. Az így kapott krémet fokozatosan
hígítsuk fel további 1-1,5dl tejjel.
Az egészet tegyük fel a tűzre, adjuk hozzá a mézet és forralljuk lassú
tűzön 2-3 percig, vigyázva, hogy nehogy odaégjen. Adjuk hozzá a maradék
tejet ízlésünknek megfelelő mennyiségben. A végén tegyük bele a vanília
kivonatot és melegítsük a kívánt hőmérsékletre.
7. Fahéjas ital
(Küldte: Csidér Tamás)
Hozzávalók:
2,5dl natúr szója-rizs ital
2 teáskanál natúr kakaópor
1 teáskanál fahéj
3 szem stevia tabletta
Elkészítés:
A felmelegített szója-rizs italban
elkeverjük a hozzávalókat és ezzel egy nagyszerű ízű, minden
alkotórészében természetes, natúr alapanyagú és ennél fogva maximálisan
egészséges italhoz jutunk.
8. Vanília puding
Hozzávalók:
3/4 teáskanál stevioside por
3 evőkanál kukoricakeményítő
3 bögre tej (7dl)
4 teljes tojás felverve
1 evőkanál margarin
2 teáskanál vanília
Elkészítés:
Egy
közepes lábasban keverjük össze a kukoricakeményítőt a stevioside
porral. Adjuk hozzá a tejet, majd közepes lángon melegítsük addig, amíg
be nem sűrűsödik és el nem kezd forrni. Amikor már kicsit forr, még két
percig kevergessük, majd vegyük le a tűzről. Az így kapott forró
keverékből vegyünk ki kb. egy bögrényit és folyamatos kevergetés közben
fokozatosan adjuk hozzá a felvert tojásokhoz. Majd az így kapott
keveréket öntsük folyamatos kevergetés közben vissza a lábasba. Tegyük
vissza a tűzre, melegítsük addig, amig el nem kezd bugyogni, de már ne
forraljuk, vegyük kicsit vissza a lángot és még 2-3 percig kevergessük.
A lábast vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a margarint és a vaníliát.
Adagoljuk ki tálkákba a pudingot, takarjuk le, majd lehűlés után tegyük
hűtőbe.
9. Zabpelyhes almás muffin
Hozzávalók:
1 bögre(kb. 2,4 dl) teljes kiőrlésű
búzaliszt
1 bögre zabpehely
3 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
2 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál stevia kivonat (stevioside por)
1 tojás
3/4 bögre tej
1/4 bögre olvasztott vaj vagy kókuszzsír
1 közepes meghámozott és feldarabolt alma
3/4 bögre mazsola
Elkészítés:
Melegítsük
elő a sütőt 200°C-ra. Keverjük össze a búzalisztet, a zabpelyhet, a
sütőport, a sót, a fahéjat, a szerecsendiót és a stevioside port. Egy
külön tálban keverjük össze a tojást, a tejet, a vajat(kókuszzsírt), az
almát és a mazsolát. A száraz összetevőket fokozatosan keverjük össze a
folyékony összetevőkkel. Amikor a massza összeállt, kanalazzuk a
tésztát kivajazott muffin formákba. Süssük 15-20 percig.
10. Amerikai "browni"
Hozzávalók::
1 1/4 teáskanál Stevia por
1 1/2 pohár liszt
3/4 pohár kakaópor
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 pohár vaj vagy mogyorókrém (nem édes!)
4 tojás
2 teáskanál vanília
1 1/2 pohár feldarabolt étcsokoládé
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 180°C-ra. Vajazzon ki egy kis méretű tepsit. Egy
tálban keverje össze a Stevia port, a lisztet, a kakaót, a szódát és a
sót, majd tegye félre a tálat. Olvassza meg a vajat, majd keverje bele
a tojást és a vaníliát. Adja a lisztes masszát a vajas keverékhez, hogy
jól összevegyüljenek az alkotóelemek, majd keverje a csokoládé
darabokat is a masszába. Öntse a masszát a tepsibe és süsse 35-40
percig. Figyeljen arra, hogy nehogy túlsüsse (kis vékony réteg
keletkezik a sütemény tetején, ami elkezd repedezni, amikor kész).
11. Tiramisu Steviával
Hozzávalók::
4 tojás
1 csapott kávés kanál stevia por (a
legkisebb kiskanál)
250g mascarpone
1 kupaknyi rum
babapiskóta
1 adag kávé
kakaópor
Elkészítés:
A tojássárgájához adjuk hozzá a Steviát, majd keverjük habosra. Ezután
adjuk hozzá a mascarponét és a rumot, majd a kemény habbá vert
tojásfehérjéket óvatosan keverjük bele. Ezután egy sor babapiskótát
öntsünk le kávéval, majd a masszával és így tovább rétegenként. A
tetejét kakaóporral szórjuk meg, egy napig tároljuk hűtőben, hogy az
ízek összeérjenek.
12. Csoki öntet
(Beküldte: Leveles Beáta)
Hozzávalók::
1 kávéskanál holland kakaópor
3 kávéskanál karobpor (gyógynövényboltokban
beszerezhető, kakaópor helyett használatos)
24 csepp Stevial (stevioside folyadék)
3 dkg vaj
Elkészítés:
A kakaó- és karobport egy hibátlan lábasban csomómentesre keverjük,
hozzáadjuk a Stevial-t és annyi vizet, hogy krémesen keverhető legyen.
Feltesszük a tűzre, és addig keverjük, amíg fel nem forr. Ekkor
lekapcsoljuk alóla a tüzet, beledobjuk a vajat és addig keverjük, amíg
el nem olvad. Diós, túrós, vagy akár mákos palacsintára is
csurgathatjuk, vagy gesztenyemasszára, gesztenyepürére, vagy ha nincs
otthon más, édes kekszre csurgatva fogyaszthatjuk.
13. Karácsonyi keksz
szteviával
Hozzávalók:
15 dkg liszt
5dkg méz
2 csipetnyi sztívia por
1 evőkanál mézessütemény fűszerkeverék
5 dkg vaj
1/2 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
A mézet a vajjal és a sztíviával elkeverjük. a lisztethez hozzáadjuk a
fűszert, és a sütőport. összegyúrjuk.
Utána hűtőbe tesszük 2 órára pihenni. vékonyra kinyújtjuk, és formákat
szaggatunk belőle.
180 os (takarék) előmelegített sűtőben sütjük 10-12 percig.
14.
Zabpelyhes fitness túrótorta Rebaudioside-A-val
(Beküldte:
Tóth Norbert)
Ez egy gyorsan elkészíthető, magas
fehérjetartalmú, teljesértékű, bármikor fogyasztható finomság,
testépítőknek/sportolóknak kimondottan
ajánlom. Az elkészítése nagyon egyszerű, nem kell hozzá nagy
főzőtudomány, 50 perc alatt kész van és
hűtőben még egy hét múlva is friss marad.
Hozzávalók:
1kg túró
5 egész tojás
10 dkg margarin
8 ek zabpehely
2 ek búzadara
1,5-2 dl főzőtejszín
1/3 citrom leve
1 zacskó sütőpor
1 csipet só
1 zacskó vaníliás cukor
4 ek méz
1/3 tk Rebaudioside-A (vagy 1/2 tk
Stevioside por)
Elkészítés:
A
hozzávalókat egy nagy tálban keverjük össze kézi mixer segítségével,
majd az egészet öntsük egy
sütő tepsibe és előmelegített sütőben kb. 40
percig 190-200C fokon süssük, amíg a teteje szép aranybarna lesz.
|